Danny Elfman – kungen av filmmusik

En blogg om film och musik måste naturligtvis även ha en kombination av dessa – nämligen filmmusik. När jag tänker på filmmusik är Danny Elfman det första namnet som hoppar upp i minnet. Han är verkligen kungen av filmmusik och här ska du få reda på varför.

Om Danny Elfman

Danny Elfman föddes 29 maj 1953 i Los Angeles. Han är en amerikansk kompositör, sångare, låtskrivare och musikproducent. Elfman blev först känd som sångare och låtskrivare i bandet Oingo Bongo som spelade mellan åren 1974 och 1995. Numer är Danny Elfman mest känd för att göra filmmusik och den främsta person han samarbetar med är regissören Tim Burton.

Elfmans tidiga karriär inom filmmusik

Redan 1985 bjöds Elfman in av Tim Burton till att göra musik till filmen “Pee-Wees stora äventyr”. Elfman var inledningsvis tveksam till att göra filmmusik eftersom han inte hade någon utbildning inom området. Men med hjälp av bandmedlemmen Steve Bartek, tillika gitarrist i Oingo Bongo, antog Elfman erbjudandet. Med hjälp av sin kamrat lyckades han styra orkestern och fick fram de känslor han eftersträvade.

1989 skrev Elfman historia

Året 1989 ingick Elfman ett samarbete med Matt Groening. För er som inte känner till namnet Matt Groening på rak arm, säger jag bara ett namn: Simpsons. Det stämmer, Groening är författare och skapare av den populära TV-serien The Simpsons. Elfman skapade den kända signaturmelodin till TV-serien 1989.

Kända filmer Danny Elfman har skrivit musik till

Tim Burton har fortsatt att använda sig av Elfman som musikskapare till sina filmer. Elfman har bland annat skrivit musiken till filmen BeetleJuice (1988). Beetlejuice blev en riktig kultklassiker och alla som har sett filmen minns den ikoniska förbjudna frasen: Beetlejuice, Beetlejuice, Beetlejuice och vad som hände då.

Några år senare samarbetade radarparet igen i en ny storsuccé – nämligen Edward Scissorhands (1990). Filmen där TIm Burton tog över ett helt bostadsområde och målade om alla huset för att skapa den där kännetecknande stilen bara Tim Burton har.