Rounders en cool pokerfilm

Jag såg filmen “Rounders” från 1998 med Matt Damon som huvudrollsinnehavare för första gången härom veckan. En riktigt cool pokerfilm som jag kan rekommendera till de som gillar filmer som handlar om poker.

Om filmen

Rounders är regisserad av John Dahl, som sedan dess mest har regisserat avsnitt i TV-serier som: Breaking Bad, Californication, True Blood, Battlestar Galactica och Dexters. I filmen spelar Matt Damon som sagt huvudrollen men andra kända skådespelare som är med i filmen är: Edward Norton, John Malkovich, John Turturro och Gretchen Mol.

Filmens handling

En replik från Matt Damons rollfigur Mike McDermott, beskriver filmens inställning till poker ganska bra: “Poker är inte ett spel baserat på tur, varför tror du annars att det alltid är samma personer som sitter vid finalbordet i World Series of Poker?!”. Just detta har även en svensk domstol fastställt, att Texas Hold’em är ett spel baserat på skicklighet.

I inledningen av filmen ser vi Mike McDermott samla ihop pengar från diverse gömställen i sitt hem. Han buntar ihop pengarna och beger sig till en illegal spelhåla för att spela No Limit Texas Hold ’em. Över hela den här sekvensen pratar Mike om poker i form av en voice over. Man förstår att han är en rutinerad pokerspelare och har en förkärlek för just spelet No Limit Texas Hold ’em. Pengarna han samlat ihop är hans livsbesparingar.

På denna illegala klubb möter han Teddy KGB (John Malkovich) en mot en. Det går inte vägen för Mike och han förlorar alla sina pengar. Mike som är en juridikstudent lämnar livet som kortspelare bakom sig och bestämmer sig för att fokusera på sina studier istället. Men när Mikes bästa vän, Worm (Edward Norton), muckar från fängelset vänds hans liv upp och ned igen när han lockas in i spelets värld än en gång.